#55 Tijdens recessie worden winnaars geboren

We gaan naar een recessie, dat lijkt onontkomelijk. Maar dat geeft juist kansen! In deze tijd is er ruimte voor nieuwe ideeën, nieuwe denkwijzes en als startup ben je klein, dus raakt de economische neergang je minder. Tevens kan je met jouw (vernieuwende, duurzame of budget) concept juist nu een markt openbreken.

Rentelasten en personeelskosten

Vooral bedrijven die te veel vast personeel hebben of zwaar gefinancierd zijn zullen omvallen of het zwaar krijgen door hogere rentes. De winnaars drijven boven in laagconjunctuur, niet in hoogconjuchtuur. Daarnaast is het een periode dat de consument zich anders gaat gedragen, anders zijn geld gaat uitgeven, hier kan je slim op inspelen.

Denken in mogelijkheden

Dus gebruik de dip om creatieve kansen te zien. Het is bovendien een tijd van veel ontwikkelingen van energietransitie, duurzaamheid, tot robotisering (dus meer productie in Europa). En bovenal blijf flexibel, zeg maar lean en mean, zodat je kan terugschalen met personeel, huur enzovoorts als de markt een aantal jaren 30-40% minder is. Zorg tot slot dat je zelf niet te veel centjes per maand nodig hebt, zo kan je men weinig inkomen jezelf staande houden. Want de crisis kan wel even duren en je startup heeft altijd meer tijd nodig dan je van te voren denkt.

Kosten laag houden

Neem ook zowel zakelijk als privé eens kritisch je kosten door. Waar kan en wil je besparen? Hoever wil je gaan? Zet je de kachel op 19 graden en douche je voortaan koud? Of ga je voortaan vaker op de (elektrische) fiets naar klanten in de buurt? Of toch maar tijdelijk even weer bij je ouders wonen? Mogelijkheden genoeg aan de bespaar kant en ja je moet er wel wat voor over hebben. Want soms is het aan de kant van omzet verhogen gewoon eventjes niet te vinden. Maar naar regen komt zonneschijn. Wie doorzet en bereid is de pijn te nemen gaat het lukken. En op het moment dat de economie aantrekt, sta je er al!

Iets overnemen uit Faillissementen kan ook

Tijdens mindere tijden nemen natuurlijk de faillissementen flink toe. Wie liquide middelen heeft gespaard in goede tijden kan nu toeslaan voor koopjes. Nu al staat het internet vol met bedrijven te koop, webshops die voor een appel en ei over te nemen zijn en groeit het aantal failliete bedrijven (soms is even zoeken welke bedrijven dit zijn en welke curator hier bij hoort). Kan jij relatief snel waarde toevoegen bij een failliet bedrijf of partij goederen? Is de prijs goed? Dan is dit een goed moment waardoor jij sterker uit de crisis komt.

Vorige
Vorige

#56 Dit aspect ontbreekt vaak in een modern ondernemersplan

Volgende
Volgende

#54 Thuis ga je het niet bedenken