#56 Dit aspect ontbreekt vaak in een modern ondernemersplan

Een ondernemersplan maak je voor jezelf zeg ik altijd. Het hele marketingplan gaat meestal nog wel. Daarbij zit vaak een matige financiële bijlage over (onrealistische) omzetprognoses, (te lage IT) kosten en (torenhoge) winst. Maar wat ik minstens zo belangrijk vind is het welzijn van de founder.

De fitte vrouw of vent maakt de tent

Natuurlijk is elke startup sterk afhankelijk van de oprichter. Zijn visie, zijn drive (je runt een bedrive…) zijn cruciaal. Je wilt dat hij of zij er vol voor gaat, maar je wilt ook dat zij of hij zichzelf niet volledig opblaast. Zowel mentaal als fysiek niet. Juist dat zie ik wel vaak gebeuren en heb ik zelf ook ervaring mee. Uitspraken als: “Het moet gebeuren, het is geen werk, het is toch allemaal leuk. “ herken ik goed bij de supergemotiveerden. Maar niemand is een machine. Ook wat leuk is kan teveel worden. En als je moe bent maak je meer fouten, maak je verkeerde beslissingen en als je het langdurig doet breng je je zelf in de vernieling en gaat de lol er af. Dat is het niet waard!

Modern ondernemersplan

Zet daarom in je businessplan ook hoe je zorgt dat JIJ fit en fris blijft. Maak het heel concreet. Wat zijn je vaste momenten per week dat je je telefoon en computer uitzet, wanneer maak je tijd voor rust, sport, wandelen, yoga, familie, uitgaan (beperk nachten doorhalen, ondernemen is topsport), reizen of iets anders wat echt bij je past. Denk ook na over een coach. Zeker als je alleen eigenaar bent kan het best eenzaam zijn waarin je soms vast loopt. Wie fris en fit blijft kan beter afstand nemen, beter helikopterviewen, betere prioriteiten bepalen wat hij/zij zelf moet doen en vooral wat niet! Denk hier goed over na.

Persoonlijk plan om af en toe op terug te vallen

Maak bij je ondernemersplan een persoonlijk plan hoe jij gaat zorgen dat je fit blijft en jezelf niet opblaast. Pas op voor doorzombien, verslaafd raken aan je werk en wanneer je een tijdje avonden en weekenden hebt doorgewerkt bedenk dan: oja ik zou ook mijzelf bewaken en keer terug naar dit persoonlijk plan. Wel zo fijn voor jezelf en je omgeving. En geloof mij, je business wordt niet minder van jouw papamiddag of mammamiddag. Want als je het jarenlang moet hebben van 60-80u per week werken dan klopt er iets niet aan jouw businessplan. En dat houdt niemand vol. (Natuurlijk is een korte periode vlammen soms gewoon lekker en als je in een flow zit pak hem dan vooral)

Meest onderschat bij topsport = RUST

En nog 1 ding: het meest onderschatte element bij topsporters is RUST. Dat geldt ook voor jou als hard werkende ondernemer. Rust, afstand nemen, bijtanken, en daarna weer fris aan de slag om de juiste, slimme prestaties te leveren (en de rest uit te besteden of niet te doen). Leren nee zeggen draagt hier ook aan bij.

Tot slot: niemand is een machine. Lees ook leerzame boeken zoals The 4 hour workweek, Tools of titans, Getting things done e.d. om je te laten inspireren door handigheidjes van anderen. Ook ondernemersbiografieen kunnen leerzaam zijn, zoals Shoedog over Nike, boeken van Steve Jobs of bijvoorbeeld de founders van Zappos, Airbnb zie ook artikelen op veams over ondernemersboeken.

Vorige
Vorige

#57 Grote bedrijven: durf je eigen concurrent te bouwen

Volgende
Volgende

#55 Tijdens recessie worden winnaars geboren