#49 Zeg nee!

Als ondernemer komt er veel op je af. Mogelijkheden voor nog meer marketing, slimme software, adviseurs enzovoorts. Hoe dan ook: Wees superzuinig op jouw agenda en tijd. Je wilt jouw tijd immers zo veel mogelijk vullen met een aantal zaken die jij echt heel belangrijk vindt. Zaken die het verschil maken. Het antwoord is: Hocus pocus, Focus! Focus op jouw ‘Unique selling points’, maak daar prioriteit van.


Telefoon

Zet je telefoon op stil, werk alleen met bellen op afspraak of bel terug als jou het uitkomt. Haal je voicemail van jouw telefoon. Als het echt belangrijk is, appen ze wel. Werk met een zakelijk en prive 06 nummer, dan kan je jouw zakelijke telefoon in de avond uitzetten. Sla social media en alle nieuwsberichten over. Als het echt belangrijk is krijg je het bij de koffiepauze e.d. wel mee. Dat scheelt weer zeeën aan tijd. Verbied medewerkers ook tijdens werkuren hun mobiel te gebruiken, je betaalt ze niet voor niets. Gebruik Slack ipv Whatsapp voor interne communicatie.

Email

Beperk het antwoorden van jouw email op maximaal 2 momenten per dag. Druk meteen op de spam button bij ongewenste email. Word jij gebeld in iets waar je geen interesse in hebt, kap direct af en vraag per direct uit het CRM verwijderd te worden. Ben je echt druk met jouw snel groeiende startup? Pak dan af en toe een zaterdag, dit zijn de dagen dat je echt kan werken AAN je bedrijf (in plaats van IN). Beperk het aantal nieuwsbrief diensten tot het minimum. Ik heb onderaan mijn email dit staan:

Contact graag per email - Mijn mobiel staat op stil, zo word ik niet geleefd door dat ding, bellen alleen via geplande afspraak.

Mensen die het druk hebben zijn het overzicht kwijt

Roep nooit meer ‘ik heb het echt te druk’. Ik haat het als mensen dat roepen en men zich daar achter verschuilt. Druk zorgt voor stress, door stress kan je niet goed meer nadenken en verlies je het overzicht. Focus, hoe moeilijk dat soms ook is, op jouw prioriteiten. Schrijf jouw prioriteiten (liefst lange termijn doelen) per week of maand op. Dat helpt vaak. Jump even achter de computer vandaan! Besteed af en toe echt tijd aan het bepalen van jouw prioriteiten. Denk goed na of het zaken zijn die je per se zelf moet doen of kan uitbesteden aan een collega of ander bedrijf. En die geplande meeting heeft die echt meerwaarde (en waarom)? Kan die meeting ook met minder mensen?

Meetings

Bij Gadero deed ik max 4 managementvergaderingen per jaar. Dat was misschien extreem weinig. Wel deed ik heel veel 1 op 1 wandelingen, gesprekjes in het gangpad en daar werden vaak al de beslissingen gemaakt. Wees superkritisch over agendapunten die op de agenda van een groepsmeeting moeten komen. Bij grote thema’s vooraf al mensen spreken ‘bij het kopieerapparaat’ kan vergaderingen versnellen, het wordt dan meer een communicatiemoment welke kant het opgaat. Beperk meetings tot een minimum aantal deelnemers, dat voorkomt dat mensen ergens een plasje over gaan doen waar ze eigenlijk helemaal niet over gaan (verschrikkelijk!). Zo houd je snelheid en slagkracht in jouw organisatie. Doe sowieso zo veel mogelijk meetings wandelend buiten in plaats van zitten achter een ronde tafel. Werk direct na jouw meeting todo punten uit. Dan is het nog vers en gaat het relatief snel.

Lees ook leerzame ondernemersboeken zoals de 4 hour workweek en getting things done.

Tot slot een handige tip, doe alsof elke mogelijke afspraak de volgende dag al plaatsvindt. Zou je deze afspraak dan graag skippen? Skip hem dan voor altijd.

Geen tijd bestaat niet, geen prioriteit wel.

Vorige
Vorige

#50 Alles is flinterdun

Volgende
Volgende

#48 Het ligt als ondernemer altijd aan jezelf als iets niet lukt en zoniet dan alsnog!