#39 Ken jouw persoonlijke kernwaarden!

Weet jij jouw persoonlijke kernwaarden? Als je die goed weet van jezelf, kan je hier veel aan hebben. Het zijn namelijk jouw drijfveren. Jouw drijfveren zijn lange termijn. Wel zo slim dus om deze te kennen. Er bestaan duizenden websites met lijstjes kernwoorden. Kies er 2 tot 5. Slaap er een nachtje over. Kijk dan nog een keer. Denk er nog eens een weekendje over na en sla ze op als achtergrond van je bureaublad bijvoorbeeld.

Meest voorkomend

De 10 meestvoorkomende kernwaarden in de wereld zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde en veiligheid. Echter zijn er veel meer kernwaarden, bij ondernemers zien we vaak lef, doorzettingsvermogen, vrijheid, vernieuwing, verwondering terug. Google it voor meer voorbeelden van kernwaarden.

Zet jouw kernwaarden op volgorde

Zet vervolgens jouw kernwaarden op volgorde van belangrijkheid. Het is overigens niet raar dat deze weer van volgorde gaan veranderen. Schrijf jouw kernwaarden op afzonderlijke papiertjes en schuif net zo lang tot jouw volgorde klopt. Bekijk ze 1 a 2 keer per jaar of het rijtje nog klopt.

Jouw persoonlijke kernwaarden zullen ook de basis zijn voor jouw ondernemerskernwaarden. Werk je samen met een compagnon, dan kunnen hier natuurlijk andere bedrijfskernwaarden bijkomen. Uiteraard kan je ook kernwaarden toevoegen aan jouw onderneming die niet terugkomen in jouw lijstje persoonlijke kernwaarden. Als je het maar kan uitleggen aan jezelf en jouw collega’s waarom deze kernwaarden belangrijk en passend zijn voor het bedrijf.



Vorige
Vorige

#40 Travelmap.nl is terug als reisblog!

Volgende
Volgende

#38 Wandelcoaching