#15 5 zaken waar je rekening mee moet houden bij domeinnaam / merknaam onderzoek

Hoe kan ik onderzoeken of een  domeinnaam zakelijk geschikt is?

Hier zijn de 5 belangrijkste controlepunten waarbij u rekening mee kan houden bij het kiezen van een domeinnaam.

1. Controleer de beschikbaarheid 

Een domeinnaam intypen om de beschikbaarheid te achterhalen is niet voldoende. Ook al krijgt u bij de gewenste domeinnaam een melding …’Deze site is niet bereikbaar..’ dan kan het zijn dat de domeinnaam wel in het bezit van iemand anders is. Als u zeker wilt zijn dat een domeinnaam nog vrij is, controleer dit dan veilig bij de SIDN (voor .nl-domeinnamen) of DnsBelgium (voor .be-domeinnamen). Voor een veilige controle op alle extensies raden wij www.domeinbalie.nl aan.

Het is aan te raden om ook te kijken wat er op andere ‘bezette’ extensies van de gekozen naam staat, zoals de landen om uw werkgebied heen (.be, .de, .co.uk, .fr). Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar het is goed er kennis van te nemen.

Domeinhouder achterhalen
Als u wilt checken door wie een domeinnaam geregistreerd is kunt u deze contactgegevens van de houder achterhalen. Voor .NL bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en .BE op dnsBelgium. Wilt u de houdergegevens bekijken van een .com of andere extensie dan kunt u deze checken met ‘WHOIS-tools’ zoals ICANN WHOIS.

2. Bekijk de associaties

Controleer ook de door u gekozen naam in zoekmachines als Google en in social. Een tip is hierbij ook Google afbeeldingen te bekijken.

Zo wordt u als snel duidelijk wat dominante zoekresultaten en associaties zijn. Wij raden u originele, unieke en niet beschrijvende woorden in uw domeinnaam aan, om zo min mogelijk ruis rondom uw merk in de zoekresultaten te hebben en zo sneller bovenaan zoekmachines te komen.

3. Vergelijk met concurrenten

Een sterke naam positioneert u en geeft u de kans een eigen verhaal te vertellen. Lijkt één van de namen in uw branche of van concurrenten op de door u gekozen naam?

Opvallen met een intrigerende naam geeft meer kans op het opbouwen van merkwaarde. Een domeinnaam hoeft daarbij niet te beschrijven wat u doet, want de naam verschijnt altijd in haar context. Kies ideaal gezien voor korte namen, uniek in de branche die een brede lading kunnen blijven dekken, zoals Fonq.nl of Bol.com.

4. Check de juridische kant

Er bestaat geen speciale ‘Domeinwet’ met regels waarin is bepaald wanneer er sprake is van een onrechtmatig geregistreerde domeinnaam en wanneer niet. Maar wat wel zeker is, is dat uw internetadres in ieder geval niet hetzelfde of verwarrend mag zijn in verhouding tot al bestaande merknamen en bedrijfsnamen in dezelfde branche en afzetgebied.

Controle merknaam
Controle op merknamen Benelux bij Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Controle op merknamen Internationaal op TMview. Let op, ook gelijksoortige of gelijk klinkende merknamen kunnen bezwaar maken. Hetzelfde gaat op voor handelsnamen.

Het is wijs om de eindcontrole van uw naam door een merkjurist te laten doen. In Nederland alleen al dient u rekening te houden met 1.2 miljoen merknamen en 1.8 miljoen handelsnamen. Helaas leidt dat vaak tot een geding. Met de eigen controle kunt u al wel een deel voorwerk doen door namen die niet mogelijk zijn af te strepen.

Controle handelsnaam
Controleer op handelnamen in Nederland op Kamer van Koophandel (KvK) en handelsnamen België op Kruispuntbank van Ondernemingen (KOB).

Let op: de registrar van uw domeinnaam gaat niet na of u inbreuk maakt op de rechten van derden. Dit kan problemen opleveren, als de domeinnaamregistratie in conflict is met een geregistreerd merk of handelsnaam van iemand anders.

Controleer altijd of de naam niet conflicteert, ook bij soortgelijke merknamen en handelsnamen. Doet u dit toch, of probeert u deze domeinnaam te verkopen aan de merkhouder, dan maakt u zich schuldig aan cybersquatting. Daar staan fikse maatregelen op.

Het maakt wel uit of de naam verwarring kan opleveren gezien de activiteiten van de onderneming. Is dit niet het geval en betreft het geheel andere zaken dan kunnen merknamen en dus ook domeinnamen naast elkaar bestaan. Een voorbeeld is Jumbo (spellen) met Jumbo.nl en Jumbo (supermarkten) met jumbo.com.

Lees meer over merknamen in merknaam tips.

5. Controleer de historie

Zoek in Google of de domeinnaam geen dubieus verleden heeft gehad met google penalties en check de pagerank en de Alexa Rank. In het Internet Archive kan nagegaan worden wat er voorheen op de domeinnaam stond.
Koop bij voorkeur een domeinnaam met geen of zo min mogelijk verleden. Zo kunt u een snelle en probleemloze start met uw domein maken.

Vorige
Vorige

#16 25 voorbeelden van merknaam conflicten

Volgende
Volgende

#14 Hoe bedenk ik een goede domeinnaam en dus bedrijfsnaam?